نقد و بررسی اندروید P

اندروید P نقد و بررسی و معرفی ویژگی های جدید

در آخرین مراسم Google I/O که در سال ۲۰۱۸ برگزار شد، کمپانی گوگل آپدیت هایی را برای سرویس های جیمیل، Photos و دستیار صوتی گوگل معرفی کرد.­ اما یکی از بزرگترین اتفاقاتی که در این کنفرانس رخ داد، اولین رونمایی از اندروید P بود.

در این ورژن جدید تغییرات بسیار زیاد در رابط کاربری، خصوصیات و عملکرد رخ داده است که میتواند باعث شود گوشی هوشمند شما باتری کمتری مصرف کند و کارایی آن بالاتر برود. در این مقاله که توسط برنامه چی برای شما تهیه شده است، قصد داریم این ورژن جدید اندروید را بررسی کنیم. با ما همراه باشید. (منبع نوشته: Android Authority)

این مقاله دارای قسمت های زیر است:
دکمه های ناوبری جدید که با Gesture کار میکنند
امکانات اندروید P برای ذخیره کردن باتری
Adaptive Battery یا باتری تطبیق پذیر
میانبر تنظیم صدای جدید
اعلان های هوشمند تر
تلاش برای استفاده ی کمتر شما از موبایلتان!
App Actions و Slices
حالت بدون مزاحم و Shush
قابلیت Wind Down
چگونه اندروید P را نصب کنیم؟


دکمه های ناوبری جدید که با Gesture کار میکنند

navigation gestures در اندروید p

بزرگترین تغییر اندروید P، حذف شدن دکمه های ناوبری از پایین این سیستم عامل هستند. (دکمه های ناوبری همان دکمه های “بازگشت به عقب” و “مشاهده اپلیکیشن های باز” هستند که نام آنها back و recent apps نیز میباشد). برای این تغییر اصلا نگران نباشید. فقط کافیست چند ساعت با آن ها کار کنید تا به آنها عادت نمایید. هرچند طراحی آنها بسیار تغییر کرده، اما استفاده از آنها آسان است.

برای فعال کردن حالت ناوبری با حرکات دست یا همان Gesture Navigation باید به قسمت تنظیمات بروید. بعد در منوی Systems به دنبال گزینه Gestures بگردید و آنرا لمس کنید. سپس گزینه Swipe up on home button را انتخاب کنید.

بعد از فعال کردن این گزینه متوجه میشوید که کلید های قدیمی از پایین صفحه حذف شده اند. به جای آنها یک دکمه ی کشیده ی خانه (Home) که دقیقادر وسط کادر قرار گرفته است، ظاهر میشود. این دکمه همچنان به عنوان دکمه home برای شما عمل میکند. برای رفتن به صفحه اصلی کافیست روی آن یک ضربه کوتاه بزنید. برای باز کردن دستیار صوتی گوگل هم کافیست که این دکمه را لمس کرده و چند لحظه نگه دارید.

حال اگر در قسمتی از اپلیکیشن ها نیاز به دکمه back (بازگشت) باشد، این دکمه ظاهر میشود.

برای دسترسی به آخرین اپلیکیشن هایی که از آنها استفاده کرده اید، یا منوی برنامه ها، اوضاع کمی متفاوت میشود. برای باز کردن منوی اصلی اپلیکیشن ها در اندروید P، باید دکمه home را دو بار به سمت بالا بکشید. یا اینکه یکبار دکمه ی home را تا آخر صفحه به سمت بالا بکشید تا لیست اپلیکیشن ها برای شما نشان داده بشوند.

میتوان که تقریبا بین همه ورژن های اندروید که قبل از اندروید P منتشر شده بودند، اولین بار است که این دکمه ها تا این مقدار مخفی می شوند. هدف بزرگی که گوگل سعی دارد به آن برسد، این است که موبایل شما را هوشمند تر کند به جای اینکه خیلی ساده یک لیست بزرگ از اپلیکیشن هایی که نصب کرده اید را به شما نشان بدهد و بتوانید به راحتی در میان آنها جستجو کنید.

برای اینکه بهتر متوجه بشوید یک مثال میزنم. فرض کنید میخواهیم بین اپلیکیشن هایی که به تازگی مشغول کار کردن با آنها بوده ایم، جابجا شویم. وقتی که دکمه خانه را به سمت بالا بکشید، یک صفحه به نام Overview (نگاه اجمالی) باز میشود. در این صفحه آخرین اپلیکیشن هایی که از آنها استفاده کرده اید قرار دارند. همچنین یک نوار جستجو و پنج اپلیکیشن پیشنهادی هم در این قسمت ظاهر میشوند.

گوگل امیدوار است این روند بتواند وقت شما را ذخیره کند و مجبور نباشید همیشه منوی اپلیکیشن ها را باز کنید. در اینجا شما میتوانید صفحه را به سمت چپ بکشید تا همه برنامه هایی که در حال استفاده از آنها بوده اید را مشاهده کنید. همچنین میتوانید دکمه خانه را به سمت چپ بکشید تا در میان این لیست بالا و پایین بروید. گوگل نام این خصوصیت را Quick Scrub یا “کشیدن سریع” گذاشته است.

این حرکت های لمسی در همه اپلیکیشن ها در دسترس هستند. پس در هر حالی که باشید میتوانید لیست اپلیکیشن های خود را ببینید یا در گوگل یک جستجوی سریع انجام بدهید.


امکانات اندروید P برای ذخیره کردن باتری

در اندروید P، گوگل دو ویژگی جدید را معرفی کرده است که میتواند به شما کمک کند طول عمر ارزشمند باتری موبایل خود را افزایش دهید.


Adaptive Battery یا باتری تطبیق پذیر

باتری تطبیق پذیر در اندروید P

باتری تطبیق پذیر (Adaptive Battery) یک ویژگی جدید است که از قابلیت های یادگیری ماشین (Machine Learning) استفاده میکند تا عمر باتری کمتر هدر برود. این ویژگی باعث میشود که اپلیکیشن هایی که کمتر از آنها استفاده میکنید (یا شاید اصلا استفاده نمیکنید)، محدود شوند و نتوانند مقدار زیادی از باتری دستگاه شما را مصرف کنند. همچنین این قابلیت میتواند با یاد گرفتن عادت های شما، پیش بینی کند که اپلیکیشن بعدی که قرار است باز کنید چیست، کدام یک را برای چند ساعت باز نمیکنید و کدام موارد را اصلا استفاده نخواهید کرد.

David Bruke از گوگل ادعا میکند که بعد از راه اندازی این ویژگی جدید، ما شاهد افت ۳۰ درصدی در فعالیت های CPU بوده ایم.

adaptive brightness در اندروید p

یک ویژگی جدید دیگر که به شما کمک میکند باتری بیشتری ذخیره کنید، Adaptive Brightness یا روشنایی تطبیق پذیر است. درست است که بسیاری از گوشی های هوشمند با استفاده از سنسور های نوری خود، مقدار روشنایی صفحه نمایش را در شرایط مختلف تنظیم میکنند. اما ویژگی Adaptive Brightness پا را از این حد فراتر گذاشته است. این خصوصیت جدید با محاسبه کردن شرایط محیط و فعالیت های شما، عادت و رفتارتان برای تنظیم کردن روشنایی صفحه را یاد میگیرد!

بنابراین به جای اینکه فقط با توجه به شرایط محیط، نور صفحه نمایش تنظیم شود، از این به بعد با یاد گرفتن الگوی رفتاری شما، میزان روشنایی جوری تنظیم میشود که صفحه موبایل هیچوقت زیاد روشن یا زیاد تاریک نباشد.


میانبر تنظیم صدای جدید

تنظیم صدا در اندروید p

گوگل راهی را جلوی کاربران گذاشته که بتوانند گوشی خود را راحت تر سایلنت (بی صدا) کنند. اولین مورد یک کلید میانبر است که به شما اجازه میدهد سریعا به حالت بی صدا یا ویبره بروید. اگر به قسمت Gestures در منوی تنظیمات بروید، گزینه ای به نام prevent ringing در آنجا وجود دارد. با فعال کردن این گزینه، میتوانید با فشار دادن همزمان کلیدهای “پاور + بلند کردن صدا” سریعا موبایل خود را بی صدا کنید.
البته شاید کمی عادت کردن به این کار دشوار باشد.


App Actions و Slices

app actions در اندروید p

دو ویژگی دیگری که گوگل برای اندروید P معرفی کرده است، App Actions و Slices نام دارند. (فعالیت های اپلیکیشنی و برش ها). این امکانات به شما اجازه میدهند که از هر قسمتی در سیستمم عامل، به بخش های خاصی از اپلیکیشن ها دسترسی داشته باشید.

App Actions (فعالیت های اپلیکیشنی) میانبر های کوچکی هستند که بر اساس فعالیت هایی که موبایل فکر میکند قرار است انجام بدهید، در منوی اپلیکیشن ها ظاهر میشوند. به عنوان مثال اگر من همیشه لیست اپلیکیشن ها را باز کنم، نرم افزار تماس را اجرا بکنم و با پدرم تماس بگیرم، اندروید P شروع به نشان دادن میانبرهایی درون منو، برای تماس با پدرم میکند. این میانبر ها را در عکس بالایی میتوانید مشاهده کنید.
همچنین طبق گفته ی گوگل، App Actions میتواند برای سناریو های دیگری هم کار بکند. به عنوان مثال اگر شما همیشه بعد از متصل کردن هدفون به موبایل، برنامه موزیک پلیر خود را باز کنید، از این به بعد پس از وصل کردن هدفون خود، ممکن است پیشنهاد هایی برای باز کردن موزیک پلیر ببینید. این ویژگی واقعا جالب است!

Slices (برش ها) هم بسیار شبیه به App Actions میباشد. در این ویژگی، پیشنهاد هایی برای انجام وظایف خاص در قسمت های مختلف سیستم عامل نشان داده میشود. پیشنهاد های Slices فقط در نوار جستجوی گوگل ظاهر میشوند. این موارد، بر اساس چیزی که در حال جستجوی آن هستید، به شما پیشنهاد میکنند که کار های خاص را درون اپلیکیشن های مربوط انجام بدهید.
به عنوان مثال اگر در نوار جستجو کلمه Hawaii (نام کشور هاوایی) را تایپ کنید، ممکن است اندروید P به شما پیشنهاد بدهد تصاویر تعطیلات در هاوایی را درون اپلیکیشن Google Photos ببینید.

App Actions و Slices روی API های تخصصی ارائه میشوند. بنابراین توسعه دهندگان باید آنها را بصورت جداگانه اجرا کنند تا بتوانند با اندروید P کار کنند.


اعلان های هوشمند تر

اعلان ها در اندروید p

اندروید قبلا هم اعلان ها را به خوبی مدیریت میکرد. اما در اندروید P، این اعلان ها هوشمند تر شده اند. حتما شما هم بصورت روزانه تعدادی اعلان (Notification) از طرف اپلیکیشن های خود دریافت میکنید. اگر تعدادی از این اعلان ها را بدون این که کاری روی آنها انجام بدهید، پشت سر هم حذف کنید، اندروید P به شما پیشنهاد میدهد که دیگر ناتیفیکیشن های آن برنامه های بخصوص را نشان ندهد.

همچنین یک دکمه ی جدید به نام “مدیریت اعلان” یا “Manage Notifications” در پایین نوار اعلان ها قرار داده شده است. با زدن این دکمه یک لیست از بیشترین اعلان هایی که دریافت کرده اید نشان داده خواهد شد. از این قسمت میتوانید هر ناتیفیکیشنی که باعث اذیت شما میشود را غیرفعال کنید. مطمئنا این قابلیت میتواند تجربه های کاربران را بهبود دهد.


تلاش برای استفاده ی کمتر شما از موبایلتان!

داشبورد اندروید در اندروید p

یکی از زمینه هایی که در کنفرانس Google I/O 2018 مطرح شد، مسئولیت پذیری بود. گوگل احساس میکند که باید به کاربران خود کمک کند تا متوجه شوند چگونه دارند از گوشی های هوشمند خود استفاده میکنند و اگر مایل باشند، به آنها ابزار هایی برای کاهش استفاده از موبایل می دهد. کمپانی گوگل به این رفتار، “سلامت دیجیتال” یا “Digital Wellbeing” میگوید.

صحبت ها در زمینه سلامت دیجیتال، بیشتر حول قسمتی جدید در منوی تنظیمات، به نام Dashboard (داشبورد) بود. با استفاده از داشبورد گوگل، شما قادر هستید دقیقا ببینید که چه مدت زمان در حال استفاده از گوشی بوده اید، چه زمانی را برای هر اپلیکیشن صرف کرده اید، چه کاری را در هر برنامه انجام داده اید، چند بار قفل گوشی خود را باز کرده اید و چند ناتیفیکیشن توسط شما دریافت شده است.

اگر در داشبورد خود موردی را میبینید که باید آنرا تغییر دهید، (مثلا مقدار ساعت هایی که در اینستاگرام بوده اید)، اندروید P میتواند به شما کمک کند. میتوانید برای اپلیکیشن های خاص، محدوده زمانی تعریف کنید و هر وقت این محدودیت را رد کردید، اندروید P به شما هشدار میدهد. وقتی که به حد مجاز استفاده خود رسیدید، آیکون آن اپلیکیشن در منوی شما به رنگ خاکستری در می آید.

متاسفانه داشبورد اندروید در نسخه بتا اندروید P، که به تازگی منتشر شده، وجود ندارد.


حالت بدون مزاحم و Shush

یکی دیگر از ابتکارات در زمینه سلامت دیجیتال، این است که زمانی که نمیخواهید اعلان ها را ببینید، از شما مخفی میشوند.

وقتی که شما حالت “بدون مزاحم” یا Do Not Disturb را روشن کنید، موبایل شما دیگر هیچ ناتیفیکشنی را نشان نمیدهد و به هیچ وجه حواس شما را پرت نمیکند. ویبره از کار می افتد و اعلان ها روی صفحه قفل (Lock Screen) هم نمایش داده نمیشوند.

همچنین گوگل یک حرکت جدید را برای فعال کردن حالت بدون مزاحم در نظر گرفته است. اگر  گوشی خود را بچرخانید به طوری که صفحه آن به سمت پایین باشد، این حالت فعال میشود. گوگل اسم این حرکت را Shush یا “ساکت باش”  گذاشته است.


قابلیت Wind Down

در نهایت هم ویژگی Wind Down به شما در زمینه سلامت دیجیتال کمک میکند. هنگامی که میخواهید به رختخواب بروید، صفحه نمایش به حالت تک رنگ در می آید و همه چیز را با رنگ خاکستری نشان میدهد. این کار استفاده از موبایل را برای شما خسته کننده و اندکی دشوار میکند. پس احتمالا میتواند به شما کمک کند هر شب موبایل خود را در زمان درست، کنار بگذارید.


چگونه اندروید P را نصب کنیم؟

نصب اندروید p

اگر برای نصب کردن نسخه بتا اندروید P صبر کافی ندارید، یک خبر خوب برای شما داریم: نصب آن اصلا سخت نیست! همین الان این نسخه از اندروید P برای موبایل های Pixel، Pixel XL، Pixel 2، Pixel 2 XL و تعدادی از گوشی های OnePlus و Nokia در دسترس است.

اگر شما یکی از این گوشی ها را ندارید و باز هم میخواهید اندروید P را روی موبایل خود داشته باشید باید یک نکته را در نظر بگیرید. اندروید P روی هر گوشی، با ظاهر و پوسته مخصوص خود آن شرکت نمایش داده خواهد شد. به همین دلیل ممکن است ظاهری که از اندروید P در گوشی های دوستانتان میبنید متفاوت باشد.

شما میتوانید با استفاده از لینک زیر گوشی Pixel خود را برای دریافت اندروید P ثبت نام کنید. اگر هم میخواهید ببینید که گوشی شما قابلیت دریافت اندروید P را دارد یا نه، به این لینک بروید.

در هر صورت، این نسخه از اندروید، ما را به آینده این سیستم عامل بسیار امیدوار کرده است. واقعا هم خوشحال هستیم که گوگل قدم هایی را در برطرف کردن اعتیاد به گوشی های هوشمند برداشته است. همچنین کاربران اندروید میتوانند جلوی هدر رفتن زمان خود را بگیرند. با این که میدانیم همه از این قابلیت استفاده نخواهند کرد، اما حداقل برای کسانی که قصد دارند بصورت جدی اعتیاد خود را به موبایل کاهش بدهند، اندروید داشبورد وجود دارد.


نظر شما چیست؟

شما درباره ی اندروید P چه فکری میکنید؟ آیا امکانات جدید تجربه ی کاربران از این سیستم عامل را بهبود خواهد بخشید؟ نظرتان درباره آینده این سیستم عامل چیست؟ تجربه ها و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

درباره نویسنده

2 در مورد “اندروید P نقد و بررسی و معرفی ویژگی های جدید”

  1. سلام
    خیلی کار خوب و جالبی کردن و واقعا آدم دلش میخواد تجربه اش کنه ولی از طرفی هم نگرانی این که اندروید که جدید اومده مثل اون‌چیزی که استفاده میکردی نباشه یکم استرس وارد میکنه

    1. به نظر من هرکسی که قبلا با اندروید کار کرده باشه میتونه با اندروید جدید هم کار کنه. چون با اینکه تغییرات زیادی رو توی نسخه های جدید وارد میکنن، ولی ظاهر و قالب اصلی حفظ میشه تا کاربرایی که با اندروید آشنایی ندارن هم بتونن به راحتی با این سیستم عامل جدید ارتباط برقرار کنن.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا