۱۷ قدم برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای موبایل

برنامه نویسی موبایل میتواند گاهی ترسناک باشد، مخصوصا اگر تا الان این کار را انجام نداده باشید. البته اگر از قبل تجربه هایی هم داشته باشید، باز هم فاکتور های بسیار زیادی وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. اما مانند همه کارهای دیگر، برای اینکه یک برنامه نویس با تجربه شوید نیاز به تمرین زیاد دارید. با برنامه چی برای ۱۷ تمرینی که شما را به یک برنامه نویس حرفه ای موبایل تبدیل میکند همراه باشید.


برنامه نویس ها باید چکار کنند؟

اما با همه این مواردی که گفته شد و احتمالا خودتان هم میدانستید، همه کارها آسان تر میشوند اگر یک راهنما یا یک مرجع برای آنها داشته باشید. با اینکه هنوز هم راه های کاملا مشخص برای ساختن یک اپلیکیشن وجود ندارد، اما منابع بسیار زیادی هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید.

برنامه نویس حرفه ای چکار می کند؟

به عنوان یک برنامه نویس که تجربه خوبی در این زمینه دارم، بهترین تمرین هایی که هر برنامه نویس باید انجام بدهد که در روند توسعه به مشکل برنخورد و کارایی بهتری داشته باشد را جمع آوری کردم. در بخش بعدی مقاله به این تمرین ها میپردازیم. در مورد همه این راهکار ها توضیحات کافی را ارائه میدهم که خودتان بتوانید همه آنها را به کار بگیرید و یک برنامه نویس حرفه ای شوید.


۱- تحقیقات خود را هدایت کنید

اپلیکیشن شما هیچگاه به موفقیت نخواهد رسید اگر شما تحقیقات خودتان را هدایت نکنید یا اینکه آنها را متوقف کنید. همیشه، حتی در زمانی که شما در حال ساخت اپلیکیشن هستید، کامپوننت های جدید در حال ساخته شدن هستند و باید از آنها با خبر باشید و آنها را بررسی کنید. اما نمیشود که وقت خودتان را با مواردی که به درد شما نمیخورد تلف کنید.

اول از همه، باید مخاطب های هدف اپلیکیشن خودتان را بسازید. اینکه بدانید این مخاطبان چگونه رفتار میکنند و چه چیزهایی میخواهند، زندگی شما را به عنوان یک برنامه نویس بسیار راحت تر میکند.

تحقیق برنامه نویس حرفه ای

حالا بعد از اینکه متوجه شدید با چه گروهی از مخاطبان سر و کار دارید، باید راهی پیدا کنید و متوجه بشوید که اپلیکیشن شما چگونه میتواند نیاز های مخاطبانتان را برطرف کند. اپلیکیشن شما چگونه قرار است زندگی آنها را بهتر کند؟ اپلیکیشن شما چه ارزشی را به آنها پیشنهاد میدهد؟

چه اپلیکیشن های دیگری وجود دارند که شبیه نرم افزار شما هستند و کارکردی مانند آن دارند؟ پس یعنی شما همچنین نیاز دارید که رقبای خودتان را نیز بررسی کنید.

اگر قبل از شروع برنامه نویسی، تحقیقات خودتان را هدایت نکنید، یا اصلا تحقیق نکنید، ممکن است ماه ها یا سالها زمان را تلف کنید و محصولی بسازید که هیچ کس نیازی به آن ندارد (باور کنین همین یه مورد میتونه خیلی راحت یه برنامه نویس حرفه ای رو ضربه فنی کنه).


۲- یک روش توسعه پیدا کنید

همه اپلیکیشن ها به یک روش یکسان ساخته نمیشوند. قبل از شروع باید تصمیم بگیرید که میخواهید یک اپلیکیشن موبایل هیبرید، بومی، یا بر پایه وب بسازید. یعنی چه؟ با یک عکس این مورد را برای شما توضیح میدهم.

روش های توسعه اپلیکیشن موبایل

هرکدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند.

قسمتی از تصمیم گیری، به نوع اپلیکیشنی که قصد دارید بسازید برمیگردد. مثلا اگر در حال ساختن بازی هستید که مخاطبانتان نیاز به یک تجربه کاربری بسیار عالی دارند، شاید بهتر باشد از روش بومی برای ساخت آن استفاده کنید.

اپلیکیشن های بومی عالی هستند. اما توسعه آنها هزینه بیشتری طلب میکند و شما میتوانید آنها را فقط برای یک پلتفرم خاص توسعه بدهید. (برای آشنایی با پلتفرم ها این مقاله رو بخونین).

یعنی اگر میخواهید اپلیکیشن خودتان را روی Google Play Store و AppStore شرکت Apple منتشر کنید، شاید توسعه اپ های بومی راه حل ایده آلی نباشد. توسعه اپلیکیشن های هیبرید هزینه کمتری دارند و به شما این گزینه را میدهد که توسعه Cross-Platform داشته باشید (یعنی یدونه اپ بنویسن و برای چند تا پلتفرم خروجی بگیرین ازش).

اپلیکیشن های مبتنی بر وب (یا همان Web App ها) برای کسانی است که میخواهند اپلیکیشنی داشته باشند که برای توزیع و انتشار، نیازمند اپ استور ها نباشد. این اپلیکیشن ها با استفاده از یک صفحه وب کار میکنند و نیازی نیست آنها را روی دستگاه خود نصب کنید. فقط باید آدرس یک سایت را در مرورگر کپی کنید (اگر گوشی iOS داشته باشین، این اتفاق رو برای اپ هایی مثل اسنپ دیدین حتما).

یکی دیگر از فاکتورهای تصمیم گیری برای این مسئله، این است که شما چه مهارت هایی دارید. پس با در نظر گرفتن همه این موارد، یک تصمیم درست و حسابی قبل از شروع بگیرید. ممکن است خیلی وقت ها هم به این نتیجه برسید که نیاز به کمک دارید (که ما برای همین اینجاییم، فقط کافیه یجوری بهمون خبر بدین).


۳- پلتفرم خودتان را انتخاب کنید

اگر میخواهید از روش بومی اپلیکیشن خودتان را بسازید، باید میان اندروید یا iOS یکی را انتخاب نمایید. در این مرحله باید به بخش تحقیقات خودتان برگردید. یعنی باید بررسی کنید که مخاطبان هدف شما بیشتر از چه گوشی هایی استفاده میکنند. این مورد میتواند به تصمیم گیری شما کمک زیادی بکند.

برای تحلیل بهتر، به عکس زیر توجه کنید. تعدادی از تفاوت های کاربران این دو پلتفرم نشان داده شده اند.

مقایسه اندروید و ios

انتخاب اینکه مخاطبانتان بیشتر از کدام پلتفرم استفاده میکنند، یک تصمیم جدی و بزرگ است. مخصوصا اگر میخواهید اپلیکیشن شما در ابتدا فقط روی یک اپ استور منتشر شود. اگر میخواهید برای هر دو پلتفرم اپلیکیشن های بومی را خودتان درست کنید، باید بدانید که شاید خودتان را در یک دردسر بزرگ انداخته اید. چون انجام دادن هردوی این کارها در یک زمان میتواند یک چالش بزرگ باشد.

در نهایت، ممکن است شما بخواهید اپلیکیشن خودتان را روی دو اپ استور منتشر کنید. اما الان باید یکی از آنها را انتخاب کنید.


۴- امنیت یکی از اولویت هایتان باشد

شاید در مراحل اولیه ساخت اپلیکیشن، امنیت موردی نباشد که زیاد به چشم بیاید. اما یک لحظه به اپلیکیشن نهایی خودتان فکر کنید. قرار است کلی دیتا و اطلاعات حساس درون آن وارد بشود. اپلیکیشن شما باید اطلاعات شرکت و کاربران شما را درون خود نگهداری کند.

علاوه بر اینها با توجه به کارکرد برنامه ای که میسازید، ممکن است حتی گاهی اطلاعات پرداخت را نیز درون آن ذخیره کنید. ممکن است به اطلاعاتی مانند آدرس خانه ها، شماره های تلفن و همه دیتاهایی که توسط کاربران تولید میشوند دسترسی داشته باشید.

امنیت در برنامه نویسی موبایل

اگر در قبال محافظت از این همه دیتا مسئولیت پذیر باشید، پس امنیت یکی از اولویت های اصلی شماست، از همان ابتدای ساخت پروژه. اگر اپلیکیشن شما ایمن نباشد، کاربران اطلاعاتی به شما نخواهند داد. اگر یک شکاف امنیتی در برنامه شما وجود داشته باشد و اطلاعات از آن درز کند، چنان ضربه بزرگی به برند شما میزند که برگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود.

به عنوان یک برنامه نویس، باید اقدامات احتیاطی مانند استفاده از رمزنگاری (Encryption) و استفاده از اعتبارسنجی دو مرحله ای را انجام بدهید که اطلاعات حساس از دست نروند. مطمئن شوید که کاربران میتوانند در صورت از دست دادن دستگاهشان، میتوانند همه اطلاعات خود را پاک کنند. همچنین بک آپ گیری های اتوماتیک را هم پیاده سازی کنید.


۵- تست کنید، تست کنید و بازهم تست کنید

تست ها باید در همه پروسه توسعه نرم افزار مرتبا انجام بشوند. ینی نباید حتما تا انتهای کار منتظر بمانید تا کارایی را تست کنید، چون خیلی دیر میشود. کار راحت تر این است که همراه با ساخت اپلیکیشن، همه عملکرد ها را نیز تست کنید.

اگر تست های دوره ای روی محصول شما انجام نشده باشند، پیدا کردن و حل کردن مشکل میتواند بسیار مشکل و زمان بر باشد. یکی از بهترین ابزارهایی که میتوانید با استفاده از آن اپلیکیشن خودتان را تست کنید، Beta Tester ها هستند (یعنی افرادی که اپلیکیشن منتشر نشده شما رو استفاده میکنن و فیدبک میدن بهتون). میتوانید از منابع و پلتفرم های آنلاین مانند Beta Family استفاده کنید که شما را به تستر های بتا متصل کنند.

تستر های بتا برنامه نویس حرفه ای

اکنون شما میتوانید فیدبک های مستقیم بگیرید از تستر ها بگیرید و میتوانید باگ ها، کرش ها و بقیه مشکلات نرم افزار خودتان را پیدا کنید. امیدوارم با استفاده از این سرویس ها عملکرد بهتری در اپلیکیشن خودتان داشته باشید.


۶- طراحی را همیشه در ذهن داشته باشید

برنامه نویس ها و طراح ها بسیار متفاوت هستند. در اکثر موارد، برنامه نویس ها معمولا تکنیکی تر هستند و طراحان معمولا خلاق تر. اما با همه اینها، اگر میخواهید یک برنامه نویس حرفه ای باشید، شما نمیتوانید چشمان خودتان را روی طراحی اپلیکیشن ببندید.

شما باید بدانید که طراحی کامپوننت ها چگونه قرار است انجام شود تا بتوانید کدها را هماهنگ با آن بنویسید. برای اینکه کاری کنید برنامه نویس ها و طراح ها بصورت موثری با یکدیگر کار کنند، همه تیم باید با هم هماهنگ باشند و حرف همدیگر را بفهمند.

از برد Mood Board (شاید تو فارسی بشه بهش گفت تابلوی حال و حوصله) و دیگر ابزار ها استفاده کنید تا همه افکار و طراحی های شما سازماندهی شوند.

mood board

این کارها باعث میشود روند توسعه اپلیکیشن بسیار راحت تر جلو برود و احتمال تغییرات سخت و وقت گیر برای هماهنگ شدن با طراحان را کاهش میدهد. آن افرادی هم که میدانند چگونه کار طراحی و برنامه نویسی را انجام بدهند، باز هم باید در مراحل ابتدایی کار همه این موارد را لیست کرده و هماهنگی به وجود بیاورند.


۷- یک هسته قدرتمند ایجاد کنید

از همان ابتدا یک هسته قدرتمند ایجاد کنید.

یعنی از همان اول مطمئن شوید لیست همه ویژگی های که برای کارکرد اپلیکیشن شما ضروری هستند را درست کرده اید. این لیست برای ساختن هسته قدرتمند استفاده میشود. بقیه آپشن ها و کارکرد ها میتوانند در اطراف این هسته ساخته بشوند. حتی میتوانید در صورت نیاز این موارد را در مراحل بعدی توسعه با عنوان پلاگین ها بسازید و به پروژه اضافه کنید.

استفاده از پلاگین ها در ساخت هسته اصلی برنامه، میتواند پروژه شما را بسیار سبک کند. حتی در مواردی مانند پشتیبانی و اجرای اپلیکیشن هم کار شما را بسیار سریع تر میکند.


۸- روی تجربه کاربری (UX) تمرکز داشته باشید

هیچوقت کورکورانه شروع به ساخت اپلیکیشن نکنید. همیشه باید محصول نهایی را در ذهن داشته باشید. اپلیکیشن شما قرار است توسط هزاران یا شاید میلیون ها نفر استفاده بشود (امیدوارم که این اتفاق براتون بیوفته). میتوانید برای آشنایی با تجربه کاربری، این مقاله رو مطالعه کنید. عکس زیر را مشاهده کنید تا بدانید چرا مردم استفاده از اپلیکیشن های موبایل را بیشتر از وب اپلیکیشن ها دوست دارند.

مقایسه اپلیکیشن موبایل و وب اپلیکیشن

بصورت خلاصه باید گفت دلایل اینها هستند:

  • راحتی
  • سرعت
  • تجربه بهتر

پس باید از همان مراحل ابتدایی مطمئن شوید که تلاش، زمان و سرمایه هایتان را روی این فاکتور ها خرج کنید. اولویت دادن به تجربه کاربری این اطمینان را به شما میدهد که اپلیکیشن موفق خواهد شد و برای شما درآمد بسیاری خواهد داشت، یعنی همان دلیلی که بسیاری از ما اپلیکیشن های خودمان را برای آن ساخته ایم.


۹- فیدبک بگیرید

شما برای ساخت یک اپلیکیشن مناسب، حتما نیاز به فیدبک ها دارید. البته وقتی قبل تر، درباره تست کردن نرم افزار صحبت میکردیم، اشاره کوچکی نیز به این مورد شد. اما فیدبک ها انقدر اهمیت دارند که در یک قسمت بصورت اختصاصی درباره آنها صحبت کنیم.

بله، شما از تستر های بتا فیدبک دریافت میکنید. اما بگذارید این جریان را یک قدم جلوتر ببریم. شما میتوانید به توسعه دهنده یا برنامه نویس حرفه ای دیگری هم دسترسی داشته باشید تا از آنها فیدبک و مشاوره دریافت کنید. (میتونین برای این مورد هم روی برنامه چی حساب کنین، فقط کافیه یه پیام بهمون بفرستین).

فیدبک برنامه نویس حرفه ای

وقتی که شما مدتی درگیر ساخت یک پروژه میشوید، دیگر سخت میشود که با یک دید خنثی و بدون طرفداری به پیشرفت های خودتان نگاه کنید. شما ممکن است یک نکته واضح را نبینید، در حالیکه یک برنامه نویس دیگر به راحتی متوجه آن خواهد شد.

پس، از اینکه با افراد و همکارانی که میشناسید ارتباط بگیرید و درباره کارتان از آنها سوال کنید، ترسی نداشته باشید. از کجا معلوم؟ شاید شما هم روزی همین کار را برای آنها انجام بدهید.


۱۰- از دستورالعمل های اپ استور پیروی کنید

در مراحل قبلی درباره انتخاب پلتفرم صحبت کردیم، حالا باید از دستورالعمل های اپ استور مناسب برای آن پلتفرم پیروی کنید. این الگو ها برای ساخت یک اپلیکیشن استاندارد به شما کمک میکنند.

به هرحال، شما باید با بهترین روش های توسعه (Best Practice ها) و آیین نامه های اپ استور Apple و Google Play Store آشنا باشید. حتی اگر قرار است فقط برای یکی از آنها اپلیکیشن تولید کنید.

دستورالعمل های برنامه نویس حرفه ای

همانطور که قبلا هم گفتم، شما در نهایت روی هردو پلتفرم اپلیکیشن خودتان را منتشر خواهید کرد. حتی اگر نیاز باشد برای اپلیکیشن جدید، دوباره از اول کدنویسی کنید. پس بهتر است این دستورالعمل ها را از الان یاد بگیرید تا کارهای بعدی در آینده برای شما آسان تر باشند.

اگر شما از این قوانین پیروی نکنید، ممکن است توسط اپ استور مورد قبول واقع نشوید. پس این کار را زودتر انجام بدهید تا تاخیر های بیشتری برای کارتان به وجود نیاید.


۱۱- ویژگی های خاص را اضافه کنید

اپلیکیشن شما باید به همه کاربران خود احترام بگذارد. این یعنی افرادی که دارای معلولیت هایی هستند نیز در لیست کاربران شما قرار میگیرند. این مورد را در زمان ساخت اپلیکیشن به یاد داشته باشید و شرایط را برای این افراد سخت نکنید.

یعنی باید ویژگی هایی مانند دستیار صوتی، کپشن های نوشتاری، قابلیت بزرگ کردن متن و مواردی از این قبیل را برای برطرف کردن نیاز های آنها اضافه کنید.


۱۲- برای آپدیت ها برنامه داشته باشید

اگر فکر میکنید ساخت اپلیکیشن، بعد از منتشر کردن آن تمام شده است، سخت در اشتباهید. اپلیکیشن شما نیاز به بهبود های دائمی و پشتیبانی دارد. مقداری از هزینه های آنها را در این قسمت میتوانید ببینید.

هزینه های نگهداری از اپلیکیشن در سال اول

همانطوری که این اعداد و آمار نشان میدهند، پشتیبانی نرم افزار لزوما کار ارزانی نیست. برنامه ریزی کردن برای این موارد در ابتدای کار، زندگی و هزینه ها را کمی برای شما آسان تر میکند. یعنی باید از الان طوری برنامه ریزی کنید که مطمئن باشید المان های مختلف برای تغییر و آپدیت شدن، به راحتی قابل دسترسی هستند.

این کارها باعث میشود اطمینان داشته باشید اپلیکیشن شما همیشه به درستی کار میکند. یعنی کاربران هم تجربه بهتری از اپلیکیشن شما خواهند داشت که قبل تر درباره آن صحبت کردیم.


۱۳- به شخصی سازی بها بدهید

بیایید به بحث درباره اینکه کاربران چه تجربه ای از اپلیکیشن شما کسب میکنند ادامه بدهیم. شما باید مطمئن شوید که تجربه آنها از اپلیکیشن شما، شخصی سازی شده است. پس شما باید این مورد را نیز در مراحل طراحی اپلیکیشن خودتان در نظر بگیرید.

کدهایی بنویسید که به راحتی اجازه آنالیز و استفاده از بقیه ابزارها برای بررسی آنها را به شما بدهد. این ابزارهای به شما کمک میکنند رفتارهای کاربرانتان را بررسی و تحلیل کنید. سپس میتوانید از این اطلاعات برای شخصی سازی اپلیکیشن خودتان استفاده کنید.


۱۴- کار تیمی

شما قرار نیست این اپلیکیشن را تنها و در کنج عزلت تولید کنید. یک بخش بسیار مهم از تبدیل شدن به یک برنامه نویس عالی، این است که بتوانید بصورت موثر با یک تیم برنامه نویسی کار کنید. بودن با یک تیم به شما کمک میکند اپلیکیشن بهتری داشته باشید.

کار تیمی

منظور من این نیست که شما باید با همه افراد گروهتان دوست باشید و آنها را بیرون از محل کار هم ببینید و تفریح کنید. اما در عوض باید روابط کاری بسیار قدرتمند و موثری با همه آنها داشته باشید. اما داشتن روابط دوستانه صمیمی با دیگران نیز میتواند رابطه ها را محکم تر کند (البته باید همیشه کنترل های لازم رو داشت باشین که کل تیم از دست نره).

پس تلاش کنید بقیه برنامه نویس ها، طراح ها و مدیران تیم خود را به خوبی بشناسید و با آنها هماهنگ باشید. یک برنامه نویس حرفه ای بدون تیم خوب، کار زیادی به پیش نخواهد برد.


۱۵- یکپارچگی مداوم داشته باشید

داشتن یکپارچگی مداوم، تعمیر و نگهداری اپلیکیشن شما را ساده تر میکند. این مورد به یکی از تیتر های قبلی برمیگردد که درباره تست صحبت کرده بودیم. پیاده سازی روند تست کردن در پروژه باعث میشود که اپلیکیشن شما در چند مرحله تست شود.

با یکپارچه کردن مداوم، اپلیکیشن شما ارور ها و باگ های کمتری خواهد داشت. زیرا قبل از اینکه این برنامه منتشر شود، سیستم آنها را شناسایی خواهد کرد. این سیستم برای مواقعی که چند برنامه نویس بصورت همزمان روی یک پروژه کار میکنند بسیار کارآمد است.


۱۶- با در نظر داشتن آمار ها در ذهنتان، اپ را بسازید

شما میخواهید مطمئن شوید که آنالیز اپلیکیشن برای شما، بعد از ساخته شدن آسان خواهد بود. قبل تر درباره ابزارهایی که رفتار کاربر را بررسی میکند توضیح دادم. اما شما باید آنالیز بقیه قسمت ها را نیز در ذهن داشته باشید.

ابزارهای تحلیل و بررسی به بهتر شدن و بهبود کارایی اپلیکیشن شما کمک میکنند. اما شاید در زمانی که هنوز در حال توسعه اپلیکیشن هستید، این کار ساده نباشد. احتمالا آسان تر باشد که این پلاگین ها را بعدا به پروژه اضافه کنید.


۱۷- خودتون هم لذت ببرین!

مانند همه کارهای دیگر، ممکن است گاهی احساسات شما در میان موج کارها گم بشوند. چند لحظه با خودتان فکر کنید که کاری در حال انجام آن هستید فوق العاده است. شما در حال توسعه یک اپلیکیشن موبایل هستید. این کاری نیست که همه مردم بتوانند از عهده آن بر بیایند (خداییش یه برنامه نویس حرفه ای خیلی شاخه).

لذت ببرین

پس سعی کنید استرس به خودتان راه ندهید، البته قبول دارم گاهی اوقات شرایط میتواند بسیار سخت باشد. از مسیری که در حال طی کردن آن هستید لذت ببرید و صبر داشته باشید. احساسی که زمان تمام کردن اپلیکیشن خواهید داشت، همه سختی ها را جبران خواهد کرد.


جمع بندی

تبدیل شدن به یک برنامه نویس جرفه ای اپلیکیشن موبایل کار ساده ای نیست. حتی در راهی که انتخاب کرده اید سرعت گیرهایی هم وجود دارند. اما با اینجال اگر یک نقشه راه داشته باشید، خیلی ب شما کمک خواهد کرد.

امیدوارم با استفاده از این مقاله، بتوانید زندگی راحت تری را به عنوان یک توسعه دهنده تجربه کنید. اگر میخواهید اپلیکیشن موفقی داشته باشید، از این مراحل استفاده کنید.

چالشی ترین مرحله توسعه اپلیکیشن برای شما کدام است؟


منابع بیشتر برای مطالعه

میتوانید از این منابع برای مطالعه بیشتر در این زمینه استفاده کنید:

درباره نویسنده

2 در مورد “۱۷ قدم برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای موبایل”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا