۳ درس کلیدی برای موفقیت به عنوان فریلنسر برنامه نویسی

شاید تبدیل شدن به یک فریلنسر برنامه نویسی برای خیلی ها شبیه رویا باشد. فکرش را بکنید، کار کردن از هرجایی که هستید، هر زمانی که دوست دارید، این مدل شغل میتواند شبیه رویا باشد. اما همیشه همه چیز به همان سادگی که فکر میکنید نیست.

وقتی که یک فریلنسر باشید، مشکلات خاصی هم سر راه شما ظاهر میشوند. مثلا یکی از ایرادهایی که شاید خودتان هم به آن فکر کرده باشید این است که گاهی نمیتوانید تعداد پروژه کافی پیدا کنید و به همین دلیل نمیتوانید یک حقوق ثابت داشته باشید.

حتما شما هم دوست دارید که چند مشتری ثابت داشته باشید و همیشه کارهای خودشان را پیش شما بیاورند. اینطور نیست؟

با داشتن چندین سال تجربه به عنوان یک فریلنسر برنامه نویسی، درس های زیادی را در این زمینه یاد گرفتم. بعضی از آنها از طریق مطالعه، بعضی از آنها بخاطر اشتباهاتی بوده که انجام دادم و خسارت های مالی و زمانی روی دستم گذاشته و مقداری هم از تجربه های دیگران بوده است. اگر شما هم در این حوزه فعالیت دارید پس خیلی بهتر است از مطالبی که در این مقاله مینویسم استفاده کنید، به جای اینکه خودتان مجبور به تجربه کردن آنها بشوید. پیشنهاد میکنم تا انتهای این مقاله همراه برنامه چی باشید. (منبع نوشته: SimpleProgrammer)


اول: ارزش دقیقا برابر با پول است

ارزش برابر با پول است

تعداد کمی از مردم تا الان به پول به عنوان یک ارزش فکر کرده اند. منظورم این است که اکثرا به پول که فکر میکنند فقط عدد و رقم در ذهنشان عبور میکند. اما باید یاد بگیرید که به پول به عنوان یک ارزش هم فکر کنید. شاید هم برای کار لازم باشد وقت بگذارید و کمی تمرین هم داشته باشید.

به این فکر کنید که هر روز پولتان را برای چه چیزی خرج میکنید؟ بیشتر مواقع برای اینکه یک مشکل را درست کنید یا اینکه چیزهایی تهیه کنید که زندگی را برای شما آسان تر بکند. شاید هم شما نیاز به سرمایه گذاری و خرج کردن پولتان در جای دیگری داشته باشید. در نهایت همه موارد به این میرسند: پول ارزش است.

وقتی که درباره حقوق فکر میکنیم، معمولا همیشه دنبال این هستیم که پول بیشتری در بیاوریم. میخواهم شما را به این چالش دعوت کنم که به طور متفاوتی به این مسئله فکر کنید. به جای اینکه یک دریافت کننده باشید، یعنی کسی که انتظار دارد مشتریان به او پول بدهند، خودتان را به جای کسی که قرار است پول بدهد قرار بدهید، یعنی کسی که به مشتری ها ارزش میدهد بدون اینکه انتظاری از آنها داشته باشد. مطمئن باشید مشتریان شما بسیار خوشحال خواهند شد و به ازای کمکی که به آنها کردید با پرداختن پول جبران خواهند کرد.

حالا با دانستن این موضوع، هدف شما باید این باشد که مقدار ارزش بیشتری را نسبت به قبل، به مشتریان خود تحویل بدهید. اما حالا بیایید بررسی کنیم که ارزش چیست و دقیقا چگونه باید آن را تولید کنیم؟

موضوع کلی ارزش بسیار گسترده است، قسمتی از آن منطقی و قسمتی از آن مفهومی است. به عنوان مثال، ارزش یک ساندویچ وقتی آن را از کنار خیابان میخرید با زمانی که آن را از یک رستوران بسیار خوب میخرید، خیلی فرق میکند. من عمدا از کلمه “ارزش” به جای “قیمت” استفاده میکنم، زیرا شما به نسبت ارزشی که قرار است به دست بیاورید، حاضرید قیمت پرداخت کنید. همین جریان میان شما و مشتری های شما و پولی که حاضرند به شما پرداخت کنند هم صدق میکند.

شما به نسبت ارزشی که قرار است به دست بیاورید، حاضرید قیمت پرداخت کنید. همین جریان میان شما و مشتری های شما و پولی که حاضرند به شما پرداخت کنند هم صدق میکند.

از آنجایی که هدف ما به عنوان فریلنسر برنامه نویسی ساختن ارزش است، به شما چهار کلیدی که برای ساختن ارزش لام دارید را معرفی میکنم:

  • صبر
  • تجربه و تخصص
  • عرضه مناسب
  • تقاضا

صبر یک عنصر کلیدی است زیرا موفق شدن در این دنیا و به عنوان یک فریلنسر برنامه نویسی، کار سختی است. به عبارت ساده تر، اگر قرار باشد روزی هشت ساعت یا بیشتر روی چیزی کار کنید که به آن علاقه ندارید، مطمئنا نمیتوانید تلاش زیادی بکنید. ما به عنوان توسعه دهنده در بازار در حال رقابت کردن هستیم، این مورد هم خیلی مهم است که بتوانیم در صدر جدول باقی بمانیم. صبر مانند بنزین برای شما میماند که در مهارت خودتان چیزهایی جدیدی یاد بگیرید و به حرکت ادامه بدهید.

صبر در کار

علاوه بر اینکه خود صبر واگیردار است، اگر شما به مشتری های خودتان صبوری را نشان بدهید، آنها بیشتر احساس صبر میکنند. این نکته در بقیه بیزینس ها هم به درد شما میخورد، چون اگر این کارها را انجام بدهید مشتری به شما اعتماد بیشتری میکند و آماده میشود که برای شما سرمایه گذاری نماید. مشتری دیگر شما را به عنوان یک همراه و متحد میبیند تا صرفا فقط یک کارمند. همچنین تمایل دارند کارهای بیشتری را به شما بسپارند تا متحدشان باقی بمانید.

اما اگر شما صبر کافی برای کاری که دارید انجام میدهید را نداشته باشید چه؟
بروید و صبوری لازم را پیدا کنید، یا آن کار را ترک کنید.

بدون در نظر گرفتن وضعیتی که الان دارید، شما میتوانید در حوزه تخصص و تجربه خودتان صبر کردن را یاد بگیرید. یعنی اصلا مهم نیست که شما یک توسعه دهنده فرانت اند یا بک اند، یک متخصص بلاک چین یا حتی یک وبلاگ نویس هستید. شما میتوانید در حوزه تخصص خودتان قسمتی را انتخاب کنید که بیشتر از همه به آن علاقه دارید.

این کار شما را به یک مسیر بسیار اختصاصی تر راهنمایی میکند. برای مثال شما یک توسعه دهنده front-end هستید و موج سواری را دوست دارید. چرا سعی نمیکنید به برند هایی کمک کنید که در زمینه موج سواری فعالیت میکنند؟ شما میتوانید با استفاده از مهارت های خودتان کسب و کار آنها را بسیار گسترش بدهید. شاید اصلا غذا را دوست داشته باشید. میتوانید به رستوران ها بروید و آنها را قانع کنید که میتوانند با استفاده از شبکه های اجتماعی سود و مشتری های بیشتری به دست بیاورند. سعی کنید به عنوان خودتان از دید یک حرفه نگاه کنید، نه یک شغل، و این مهارت و حرفه را در حوزه ای که به آن علاقه دارید پیاده کنید.

تجربه و تخصص یک کلید دیگر برای تبدیل شدن به یک فریلنسر برنامه نویسی ارزشمند است. اگر شما بیایید و به من بگویید یک توسعه دهنده هستم، اطلاعات زیادی دستگیر من نمیشود. یعنی ممکن است شما یک توسعه دهنده front-end، یک توسعه دهنده back-end یا حتی یک برنامه نویس iOS باشید.

پیدا کردن صبر به شما کمک میکند که مسیرتان را ویژه تر کنید و به یک متخصص تبدیل بشوید. این مورد باعث میشود زمانتان بسیار با ارزش تر از گذشته شود، چون الان در حوزه تخصصی خودتان دانش بسیار زیادی دارید. بعد از این هم پیدا کردن کسی مانند خودتان کار سخت تری میشود. همین ما را به دو کلید آخری که عرضه مناسب و تقاضا بودند، راهنمایی میکند.

هرچه تخصصی تر بشوید، منابع بازار شما (یا همان عرضه) شروع به کوچک و کوچک تر شدن میکند. به عنوان مثال اگر شما تا حدی زمینه خودتان را خاص کرده باشید که به یک متخصص صفحات اینستاگرام برای بازار دوچرخه ها تبدیل بشوید، تعداد افراد کمی وجود خواهند داشت که بتوانند با شما رقابت بکنند. اما باید بدانید هرچه عرضه کمتری در زمینه شما وجود داشته باشد، برای شما بهتر است. چون در آن صورت ارزش شما بیشتر و بیشتر خواهد شد.

در نهایت هم به تقاضا میرسیم. نکته این قسمت این است که شما باید بدانید دیگر یک فریلنسر برنامه نویسی عمومی نیستید. شما یک متخصص در صنعت و حوزه ای که انتخاب کردید هستید. مسلما تقاضا کمتر خواهد بود، به همین دلیل شاید شما مجبور باشید برای پیدا کردن بازار مناسب خودتان کمی بیشتر تلاش کنید. اما این تلاش اضافی به سرعت نتیجه میدهد. چون شما دارید حوزه کاری خودتان را محدود میکنید، خودتان را در جایگاه یک متخصص قرار میدهید که رقبای کمتری دارد و خواهید دید که نسبت به خیلی های دیگر انتخاب درست تری داشته اید.

این چهار کلید را در ذهن خودتان داشته باشید و به من اجازه بدهید سوال بعدی را از شما بپرسم: شما برای اندازه گیری مقدار ارزشی که به مشتری های خودتان میدهید، چه کار میکنید؟


دوم: چشم بسته از دستورات اطاعت نکنید

به عنوان یک فریلنسر برنامه نویسی احتمالا شما شانه به شانه مشتری خودتان کار میکنید. این یک رابطه معمولی کاری نیست که مدیر شما، یعنی کسی که معمولا صاحب کسب و کار نیست، به شما ملزوماتی را میدهد که توسط فرد دیگری گردآوری شده است. در بیشتر مواقع تیم شما هستید، مشتری ممکن است خودش صاحب کسب و کار هم باشد، و شاید به جز این ها افراد دیگری هم وجود داشته باشند.

اگر یک فریلنسر برنامه نویسی باشید، مردم ممکن است همه بیزینس یا حتی زندگی خودشان را در دستان شما قرار بدهند. پس برای آنها خیلی مهم است که کارهای مربوط به کسب و کارشان سریعتر و بهتر انجام بشود.

این مسئله یک محیط بسیار  ویژه را به وجود میاورد که اعتماد سنگینی روی شانه های شما قرار گرفته است. یعنی شما دیگر یک برنامه نویس معمولی نیستید، بلکه خودتان یه CTO هم میشوید. (CTO مخفف Chief Technology Officer به معنی مدیر ارشد فناوری است که همه پروژه اپلیکیشن را مدیریت میکند). پس شما نه تنها باید بتوانید اپلیکیشن را بسازید، بلکه باید بتوانید به کسب و کار نصیحت های تکنیکی و فنی بکنید.

تخصص در کار

بسیار اتفاق می افتد که درخواست انجام یک کار جدید را به شما میدهند، و این کار شماست که تصمیم بگیرید که این قسمت جدید به درد بخور هست یا نه؟ یادتان باشد که شما متخصص هستید، پس مشتری فقط با توجه به زمینه ای که دارد به شما پیشنهاد هایی را ارائه میکند.

برای مثال، ممکن است به شما بگویند که یک صفحه فرود در React-Bootstrap ایجاد کنید. اما شما باید فکر کنید که چرا آنها میخواهند از همچنین چیزی استفاده کنند؟ شاید فقط بخاطر اینکه جایی خوانده اند React بسیار پیشرفته است یا از کسی شنیده اند Bootstrap عالی است و ویژگی های خیلی خوبی دارد. اما استفاده از این دوتا در کنار هم برای یک صفحه فرود حتما خرابکاری به بار می آورد.

چیزی که شاید از بیشتر مشتری ها (کارفرما ها) بشنوید این است که: “این طراحی صفحه فرودی است که ما لازم داریم.” اگر شما چشم بسته از دستورات اطاعت کنید، شما خودتان را فقط به عنوان یک ادم تکنیکی معرفی میکنید. به این معنی که شما هیچ مسئولیتی در قبال تصمیمی که شرکت گرفته است ندارید. اگر شما یک کارمند باشید این قضیه زیاد مشکل ندارد، اما به عنوان یک فریلنسر برنامه نویسی شما باید بتوانید اگر نیاز شد، جهت حرکت شرکت را تغییر بدهید. اگر این کار را نکنید کارفرما اعتمادش را به شما از دست میدهد و حتی ممکن است برای اینکه به او نگفتید این مسیر نتیجه خوبی ندارد، از دست شما ناراحت هم بشود.

یادتان باشد که شما متخصص هستید، پس مشتری فقط با توجه به زمینه ای که دارد به شما پیشنهاد هایی را ارائه میکند. این شما هستید که باید بررسی کنید این کار درست است یا نه.

اگر شما به جای اطاعت کردن از دستورات فقط شروع به سوال پرسیدن کنید، میتوانید منافع زیادی را به کسب و کار آنها اضافه کنید. کارفرما های شما بسیار بیشتر از چیزی که فکر میکنید برای شما ارزش قائل خواهند شد و احتمال این بسیار قوی است که عضوی از تیم آنها باقی بمانید. همه اینها به خاطر این که شما فریلنسر برنامه نویسی هستید که اعتماد آنها را جلب کرده.

جلب کردن اعتماد مزایای بسیار زیادی دارد که در اینجا چند نمونه از آنها را میبینید:

  • پیشنهاد و حرف شما تاثیر و وزن بیشتری خواهد داشت.
  • کارفرما تا جایی که بتواند شما را به عنوان یکی از اعضای تیم نگه خواهد داشت.
  • بخاطر تخصص، تجربه و صبر شما، کارفرما تمایل پیدا میکند با سرمایه گذاری بیشتر روی شما، در حقیقت روی محصول خودش بیشتر سرمایه گذاری کند.
  • کارفرما شما را بخشی از محصول میکند، بنابراین دیگر نگرانی برای از دست دادن کار خود نخواهید داشت.

سوم: زمان خودتان را مدیریت کنید

فریلنسر بودن همیشه با این ویژگی شناخته میشده است که میتوانید کاری که دوست دارید را در هر زمان و مکانی که دلتان بخواهد انجام بدهید. البته میتوانید این راه را برای خودتان انتخاب کنید، اما در طولانی مدت شاید روش مناسبی نباشد. کسی که به عنوان فریلنسر برنامه نویسی فعالیت میکند، نیازمند ارتباط داشتن مستمر با بقیه اعضای تیم توسعه دهنده و همچنین با مسئول پروژه است.

مدیریت زمان برای فریلنسر

داشتن عادت های خوب یک کلید اساسی برای موفقیت در بسیاری از محیط هاست، حتی در خلاقانه ترین های آنها مانند نقاشی کردن. گفته میشود که نقاش های حرفه ای هر روز بدون توجه به اینکه ایده ای دارند یا نه، شروع به نقاشی کشیدن میکنند. شما هم باید سعی کنید چیزی شبیه به این را انجام بدهید. هر روز طبق یک برنامه مشخص شروع به کدنویسی کنید و این کار را ادامه بدهید.

اگر میخواهید در این کار جدی گرفته بشوید، باید ابتدا خودتان، خودتان را جدی بگیرید. اگر هم میخواهید به شما اعتماد کنند، باید جدی باشید.

با مشخص کردن ساعت های کاری برای خودتان، نوعی تعهد به کار را برای خودتان به وجود می آورید و این باعث میشود در آن ساعتها فقط به کدنویسی بپردازید. در نتیجه شما هر روز بیشتر از روز قبل پیشرفت میکنید. مشخص کردن ساعت ها با درست کردن تعهد، به شما کمک میکند که آن زمان ها را فقط به کار اختصاص بدهید و بازدهی بالاتری داشته باشید. یعنی یک فریلنسر برنامه نویسی قدرتمند تر خواهید بود.

به یاد داشته باشید، حتی اگر شما در خانه خودتان هم هستید، ساعت کاری باز هم ساعت کاری است. نباید از این زمان برای بازی کردن Fortnite، نگاه کردن به تلویزیون یا خوشگذرانی با دوستان استفاده کنید. اگر شما تمرکز خودتان را روی پروژه از دست بدهید، احتمالا مجبور میشوید در لحظه های آخر پروژه خودتان را تکمیل کنید. پس یعنی معمولا محصولی ناکامل و پر از باگ و اشکال را تحویل کارفرما میدهید.

به هر حال، کسب و کار برای مدت زمان طولانی طراحی شده است و کارفرمای شما ممکن است در اینصورت شما را در هیچکدام از پروژه های آینده شریک نخواهد کرد. روابط تجاری بلند مدت بر پایه تعهد های دوطرفه شکل میگیرند و کلید رسیدن به درآمد ثابت همین رابطه ها هستند.

شما دوست ندارید با کارفرمایی کار کنید که دو ماه بعد از تحویل دادن کار، پولتان را پرداخت کند، درست است؟ خب به همین دلیل هم کارفرما دوست ندارد پروژه اش دو ماه دیگر به تعویق بیوفتد. پس بهتر است شروع به مدیریت زمان خودتان بکنید.

وقتی که به عنوان یک فریلنسر برنامه نویسی میخواهید ساعت های کاری خودتان را مشخص کنید، به ساعت های کاری کارفرما هم توجه کنید که بتوانید با آنها ارتباط داشته باشید. وقتی این کار را انجام بدهید، کارفرما تعهد را از سمت شما مشاهده خواهد کرد، که برای فریلنسر برنامه نویسی بسیار مهم و حیاتی است. شاید شما برای همه دوران کاری خودتان نتوانید کارفرما را شخصا ملاقات کنید، به همین دلیل ساختن اعتماد بسیار مهم است.


همه چیز در اعتماد خلاصه میشود

همه کلید هایی که در این مقاله درباره آنها توضیح دادیم، حول یک محور اصلی جمع شده اند: اعتماد. شما با دادن ارزش به مشتری های خودتان، اعتماد آنها را به دست می آورید که به آنها میفهماند شما درباره آنها و بیزینس شان نگرانید و به آن توجه میکنید. شما با پرسیدن سوال و راهنمایی کردن کسب و کار ها به جای اینکه فقط از همه دستورات پیروی کنید، اعتماد به دست می آورید. در نهایت، شما با نشان دادن اینکه به صورت رندوم در روز کار نمیکنید و برنامه و ساعت مشخص و تعهد داشتن به کارفرمایتان، اعتماد به دست می آورید.

یادتان باشد که کسب و کار یک علم مشخص نیست، باید با تجربه به آن برسید. اگر هم هر سوالی درباره فریلنسینگ و فریلنسر برنامه نویسی دارید، میتوانید در قسمت نظرات (همین پایین) بپرسید تا باهم درباره آن بحث کنیم.

درباره نویسنده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا