فایل صوتی: آموزش موبایل اندروید جلسه ۲

در این سری از فایل های صوتی، میخواهم سیستم عامل اندروید را به طور کامل بررسی کنم و بعد از تمام شدن این جلسه ها، شما به راحتی میتوانید با سیستم عامل اندروید کار کنید و همه قسمت های مهم آن را بشناسید. موضوع جلسه دوم آموزش موبایل اندروید نیز در مورد این است: آموزش موبایل اندروید جلسه ۲ قسمت های کلی سیستم عامل اندروید چه چیز هایی هستند؟ یعنی قسمت هایی را بررسی میکنیم که در همه گوشی های اندرویدی وجود دارند و فقط ممکن است ظاهرشان با یکدیگر فرق کند. با برنامه چی همراه باشید.

به شما پیشنهاد میکنم برای آشنایی با این قسمت ها و گوشی های اندرویدی خودتان، تا انتهای این جلسه با ما همراه باشید.


پخش آنلاین فایل صوتی آموزش موبایل اندروید جلسه ۲


صفحه قفل (Lock Screen)

اولین چیزی که بعد از روشن کردن گوشی یا بعد از فشار دادن دکمه قفل گوشی با آن مواجه میشویم، صفحه Lock Screen است. یعنی همان صفحه ای که از ما میخواهد یک رمز را وارد کرده تا بتوانیم به گوشی دسترسی داشته باشیم. به این صفحه در اصطلاح اندروید، Lock Screen یعنی صفحه فقل گفته میشود. در این صفحه قفل ما میتوانیم یک سری رمز ها را برای خودمان تعریف بکنیم و بعد از باز شدن آن رمز، تازه میتوانیم با گوشی کار کنیم.

در قسمت تنظیمات که در جلسه سوم آموزش موبایل اندروید در مورد آن صحبت میکنم، ما چند مدل رمز برای صفحه قفل یا همان Lock Screen گوشی میتوانیم تعریف کنیم. در جلسه بعدی آموزش موبایل اندروید که میخواهم در مورد منوی تنظیمات صحبت کنم، نحوه تعریف کردن این رمز ها را به طور کامل به شما یاد میدهم. اما فعلا در این حد بدانید که برای تمامی گوشی های اندروید، چند مدل خاص از این رمز ها را میتوان تعریف کرد.


انواع رمز ها در موبایل

یکی Pattern یا همان الگو است که وقتی این مدل را انتخاب کنید، چند گوی روی صفحه نشان داده می شود که در چیدمان ۳*۳ معمولا چیده شده اند و شما باید شکلی را که از قبل معین کرده اید را بکشید تا صفحه باز شود. به این مدل رمز Pattern یا در زبان فارسی الگو میگویند.

یک مدل رمز دیگر این است که ما یک Pin Code تعریف کنیم. Pin Code به رمزی میگویند که فقط از عدد تشکیل شده باشد و حروف یا هر کاراکتر دیگری در آن نباشد. وقتی این رمز را وارد کنید، صفحه کلیدی که برای وارد کردن رمز، بالا می آید، فقط اعداد ۱ تا ۹ و عدد ۰ را دارد. یعنی فقط عدد است.

یک مدل رمز دیگر که مدل پیچیده تر همین Pin Code است، Password معمولی به آن گفته میشود. در داخل Password، میتوانید هم حروف وارد کنید، هم عدد، هم کاراکتر های خاص مانند !، #، @ یا هرچیز دیگری که فکر آن را میکنید و میتوانید با کیبورد گوشی آن را بنویسید. وقتی این رمز را وارد کنید، به جای صفحه کلید اعداد، یک صفحه کلید کامل که به آن QWERTY گفته میشود، بالا می آید و میتوانید رمزی که از قبل برای آن مشخص کرده اید را وارد کنید.

این مدل ها، مدل های عمومی رمز های گوشی هستند. چند مدل رمز خاص نیز داریم که برای گوشی های خاص استفاده میشوند. سه مدل معروف آن نیز عبارتند از: رمز اثر انگشت، اسکنر عنبیه چشم که جدیدا روی گوشی های سامسونگ استفاده میشود و یک مدل خیلی جالب آن نیز Knock Code است که روی گوشی های LG استفاده میشد.

Knock Code به این صورت بود که شما مکان چند ضربه را روی صفحه تعریف میکردید، مثلا یک ضربه در گوشه ی راست، دو ضربه در گوشه چپ و سه ضربه در وسط صفحه. به جای رمز این ضربه ها را تعریف میکردید تا به عنوان رمز گوشی استفاده شود و قفل را باز کند.

حسگر اثر انگشت نیز فقط برای گوشی هایی که از این سخت افزار بهره مند هستند، یعنی آن حسگر را به صورت سخت افزاری روی گوشی دارند، قابل استفاده است. یعنی گوشی های قدیمی تر مانند Samsung Galaxy S3 یا  HTC One M7یا گوشی هایی که سال ۲۰۱۳ به قبل بوده اند، حسگر اثر انگشت نداشتند. به همین دلیل باز کردن گوشی با اثر انگشت، در آن ها معنی ندارد. اما الان، جدیدا همه گوشی ها حسگر اثر انگشت دارند و به راحتی میتوان بدون زدن رمز، فقط با قرار دادن انگشت خود روی گوشی، آن را باز کرده و از آن استفاده کنید.


دسترسی های سریع در لاک اسکرین

در صفحه Lock Screen یک سری دسترسی سریع نیز داریم. به جز قسمتی که رمز را وارد میکنید یا رمز را میکشید یا هر طور دیگری، یک سری اپلیکیشن ها هستند که میتوانید از این قسمت به آن ها دسترسی داشته باشید. معمولا در همه گوشی ها، دوربین را میتوان از این قسمت باز کرد. یعنی یک آیکون دوربین در Lock Screen هست که وقتی آن را به سمت بالا بکشید، دوربین باز شده و میتوانید فقط عکس هایی که در همین زمان گرفته اید را ببینید. یعنی نمیتوانید به گالری دسترسی داشته باشید. فقط اگر از دوربینی که از صفحه Lock Screen باز کرده اید، سه عکس گرفته اید، همین سه عکس را میتوانید نگاه کنید که قابلیت خیلی خوبی است.

ممکن است شما یک گوشی داشته باشید که رمز آن را ندانید، اما بخواهید سریعا از یک صحنه فیلم برداری کنید که بعد صاحب گوشی بیاید و این فایل را به شما بدهد. به راحتی و بدون وارد کردن رمز، میتوانید برنامه دوربین را باز کرده و کاری که میخواهید را انجام دهید.


تماس اورژانسی

یک دسترسی سریع دیگر نیز داریم که به Password نیاز ندارد، Emergency Call یا تماس اورژانسی هست. فرض کنید در یک موقعیت اورژانسی قرار گرفته اید و یک گوشی پیدا میکنید که رمز و صاحب آن را نمیشناسید. حال چکار باید بکنید؟

خوشبختانه، به چنین وضعیتی از قبل فکر کرده اند و این مورد را در Lock Screen قرار داده اند. با زدن گزینه Emergency Call یا تماس اورژانسی، میتوانید شماره های سه رقمی مانند ۱۱۰، ۱۲۵ و … را شماره گیری کرده و وقتی Call یا تماس را بزنید، تماس برقرار میشود.

بقیه دسترسی های سریعی که هستند، معمولا بعد از باز شدن گوشی در اختیار شما قرار میگیرند. یعنی اگر مثلا آیکون Browser گوشی یا آیکون مرورگر اینترت گوشی، روی صفحه Lock Screen باشد و آن را انتخاب بکنید، باید رمز را بزنید. ولی بلافاصله بعد از زدن رمز، صفحه آن نرم افزاری که انتخاب کرده اید، بالا می آید. یعنی نوعی دسترسی سریع هست ولی حتما باید رمز را بدانید.


اعلان ها در لاک اسکرین

موارد دیگری که در Lock Screen میتوانید ببینید، ساعت است که در بالای صفحه نمایش داده میشود و Notification ها یا اعلان هایی که برایتان می آید. اعلان، همان خبر رسانی است که به شما اطلاعات جدید را میدهد. یعنی اگر یک پیام دارید، در بالای گوشی برای شما نشان میدهد که یک پیام دریافت شده و میتوانید آن را باز کرده و بخوانید. یا مثلا در تلگرام یا اینستاگرام پیام می آید یا هر اتفاق دیگری که در گوشی می افتد، در بالای صفحه گوشی نمایش داده میشود و به شما خبر داده میشود که اتفاقی افتاده است. به این خبر ها، در زبان انگلیسی Notification میگویند و در زبان فارسی اعلان میگویند.

اعلان ها را اگر در تنظیمات که در جلسه بعدی به شما یاد میدهم، مشخص کرده باشید که نشان داده شوند یا نه، ممکن است محتوای آن را نیز نشان دهد. یعنی مثلا اگر پیام کوتاهی آمده باشد، بدون اینکه رمز را بزنید، متن پیام روی صفحه Lock Screen نمایش داده میشود. خیلی ها نمی خواهند این اتفاق بیفتد، در این صورت میتوانید به تنظیمات بروید و این مورد را اصلاح کنید. با ادامه آموزش موبایل اندروید همراه باشید.


صفحه اصلی

از صفحه Lock Screen که بگذریم و قفل گوشی را باز کنیم، با یک صفحه روبه رو میشویم. به این صفحه Desktop یا صفحه اصلی اندروید میگوییم. این صفحه، همان صفحه ای است که وقتی دکمه Home را فشار میدهیم، از همه صفحه ها بیرون می آید و به این صفحه منتقل میشود. به این صفحه، صفحه Home، Desktop یا صفحه اصلی گفته میشود.

صفحه اصلی، دقیقا جایی است که شما میتوانید پوسته (Theme) خود را انتخاب کنید. پوسته ای که شما انتخاب میکنید، اثرات آن را در صفحه اصلی میبینید. تصویر پس زمینه یا والپیپری که انتخاب میکنید، معمولا روی صفحه اصلی نشان داده میشود و یک سری چیز ها را میتوانید در این صفحه برای خودتان اضافه کنید و بچینید.

در حال حاضر در گوشی های اندرویدی به جای یک صفحه، چندین صفحه اصلی داریم. یعنی همین صفحه که بالا می آید را به چپ یا راست بکشید، یک صفحه دیگر باز میشود. کناره های این صفحه نیز، صفحات دیگری هستند. اگر انگشت خود را روی صفحه اصلی بگذارید و چند لحظه نگه دارید، یک منو بالا می آید که شما میتوانید از طریق آن منو، هم پوسته را مشخص کنید (در بعضی از گوشی ها)، هم صفحه پس زمینه را عوض کنید. هم اینکه میتوانید Shortcut یا Widget در صفحه استفاده کنید.

Shortcut یا Widget، دو چیز جدا از هم هستند که ممکن است هر اپلیکیشن، هر دوتای این هارا داشته باشد.


میانبر (Shortcut) چیست؟

وقتی که شما یک آیکون اپلیکیشن را روی صفحه اصلی اضافه میکنید و روی آن کلیک کرده و اپلیکیشن باز میشود، به این آیکون Shortcut میگویند. یعنی یک راه میانبر برای استفاده از اپلیکیشن. یعنی شما از منوی اصلی یک نرم افزار را برداشته اید، روی صفحه اصلی نیز گذاشته اید. (یک نرم افزاری که خیلی پر کاربرد هست را مد نظر گرفته ایم)، وقتی آیکونی که روی صفحه اصلی است را لمس میکنید، مستقیما آن اپلیکیشن باز میشود. مثلا برای چه اپلیکیشن هایی این کار را کرده اید؟ اپلیکیشن هایی مانند تماس.

معمولا گوشی های اندرویدی همگی بدین صورت هستند. وقتی میخواهید به کسی زنگ بزنید، در صفحه اصلی علامت گوشی هست. وقتی آن را لمس کنید، اپلیکیشن تماس گیرنده به صورت مستقیم باز میشود. به این Shortcut گفته میشود که دیگر لازم نیست در منوی اصلی به دنبال اپلیکیشن مورد نظر بگردیم و وقت ما تلف بشود.


ویجت (Widget) چیست؟

مورد دیگری که برای اپلیکیشن ها موجود است، Widget میباشد. اگر بخواهیم به صورت خیلی ساده در آموزش موبایل اندروید آن را توضیح بدهیم، یک قابلیت اختصاصی از آن نرم افزار را به صورت تکی، روی صفحه اصلی شما نمایش میدهد. مثلا بعضی از گالری ها Widget دارند. یعنی اگر شما ویجت نرم افزار گالری را روی صفحه اضافه کنید، میتوانید از روی صفحه اصلی برای مثال ۱۰ عکس آخر روی صفحه را ببینید.

اما Shortcut با این فرق دارد. اگر Shortcut گالری را اضافه کنید و روی آن کلیک کنید، مستقیما اپلیکشن گالری باز میشود. اما اگر Widget آن روی صفحه باشد، دیگر نیازی نیست اپلیکیشن گالری را باز کنید. همان جا ۱۰ عکس آخر روی صفحه اصلی نشان داده میشود. پس متوجه فرق Widget و Shortcut شدیم.

با نگاه داشتن دست خود روی صفحه اصلی، میتوانید Widget یا Shortcut برنامه ها را به صفحه اصلی اضافه کنید. البته این را نیز باید در نظر داشته باشید که Shortcut را برای همه نرم افزار ها میتوان اضافه کرد. یعنی میتوان برای همه اپلیکیشن ها، میانبر روی صفحه اصلی قرار داد. اما خیلی از اپلیکیشن ها Widget ندارند، یعنی باید از Widget پشتیبانی بکنند که شما بتوانید از ویجت آن ها استفاده کنید. در مورد صفحه اصلی نیز، توضیحات کامل را دادیم.


نوار اعلان (Notification Bar)

قسمت دیگری نیز که در آموزش موبایل اندروید درباره آن صحبت میکنیم، هم در صفحه اصلی هم در کل گوشی، یعنی در هر جایی از نرم افزار باشید قابل دسترسی است و آن Notification bar یا به زبان فارسی، نوار اعلان است. وقتی انگشت خود را از بالاترین قسمت صفحه به پایین بکشید، نواری باز میشود که به آن نوار اعلان می گوییم.

وظیفه این نوار چیست؟ وظیفه آن این است که به شما خبر بدهد اتفاقی در گوشی افتاده است. در نسخه های مختلف اندروید نیز، خیلی سعی شده است که روی آن کار کنند و ظاهر آن را به روز کنند. در حال حاضر در جدید ترین ورژن اندروید، که ورژن ۹ آن است، نوار اعلان ها پیشرفته تر و به روز تر شده اند.

علاوه بر این موارد، نوار اعلان یک سری تنظیمات سریع نیز در اختیار شما قرار میدهد. معمولا در گوشی های اندرویدی بدین صورت است که این نوار دو مرحله ای پایین می آید. یعنی اگر یک بار دستتان را از بالای صفحه به پایین بکشید، فقط Notification ها نمایش داده میشوند و اگر دوباره همان را پایین تر بکشید، یک سری تنظیمات سریع مانند روشن کردن اینترنت دستگاه، بلوتوث، روشن کردن چرخش، روشن کردن فلاش گوشی به عنوان چراغ قوه و یا یک سری تنظیمات که خودتان نیز میتوانید آن ها را انتخاب بکنید، نشان داده میشوند.

پس نوار اعلان نیز از دو قسمت تشکیل میشود و میتوانید نرم افزارهایی که در حال اجرا هستند را کنترل کنید. مانند نرم افزار پخش موسیقی. نوار اعلان چیز جدیدی ندارد و مطمئنم اگر حتی ۱۰ دقیقه با گوشی اندروید کار کرده باشید، حتما یک بار از نوار اعلان استفاده کرده اید. پس از این قسمت در آموزش موبایل اندروید میگذریم و میتوانید توضیحات کامل تر را در فایل صوتی بشنوید.


منوی اصلی

در صفحه اصلی، قسمت دیگری نیز به نام منوی اصلی وجود دارد. منوی اصلی قسمتی است که همه نرم افزار های گوشی که نصب شده و فعال هستند، در آن قرار دارند. حال چگونه به منوی اصلی برویم؟ با آموزش موبایل اندروید همراه باشید.

معمولا در گوشی های اندرویدی یک دکمه در صفحه اصلی هست که با کلیک کردن روی آن، یک منو بالا می آید که در آن همه اپلیکیشن ها هستند. اما در گوشی هایی مانند Huawei دیده ام که با کنار کشیدن صفحه اصلی، میتوانیم منوی اصلی را داشته باشیم.

در هر صورت، منوی اصلی در اندروید وجود دارد و همه اپلیکیشن هایی که نصب میکنید، در آن منو حضور خواهند داشت. این منو قابلیت مرتب سازی دارد. یعنی میتوانید آن ها را (مثلا اپلیکیشن هایی که مربوط به اینستاگرام هستند)، همه را در یک فولدر به نام شبکه اجتماعی اینستاگرام قرار دهید. یا همه نرم افزار هایی که با آن عکاسی میکنید یا عکس را ویرایش میکنید، در فولدر دیگری قرار دهید.

پس در منوی اصلی، میتوانید هرگونه که خواستید نرم افزار ها را گروه کرده و دسته بندی کنید. قابلیت دیگری نیز برای مرتب سازی دارد که میتوانید بر اساس الفبا یا بر اساس تاریخ نصب نرم افزار یا هر چیز دیگری که در گوشی موجود است، آن ها را دسته بندی کنید. اگر براساس نام انتخاب کرده باشید، اپلیکیشن ها طبق حروف الفبا مرتب میشوند.

اگر هم بر اساس تاریخ انتخاب کرده باشید، مثلا هر اپلیکیشنی که آخر نصب کنید، آخر این لیست نشان داده میشود. این موارد به خودتان بستگی دارد و میتوانید هرگونه که دلخواهتان است، آن را انتخاب کنید.

اما در منوی اصلی، یک قابلیت دیگری نیز در دسترس شما هست که در منو Widget ها را مشاهده کنید. یعنی یک قسمت در بالای منو به نام Applications and Widgets وجود دارد. اگر روی Widgets کلیک کنید، همه Widget های نرم افزار هایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند را مشاهده خواهید کرد که میتوانید آن ها را روی صفحه اصلی اضافه کنید.

برای اضافه کردن Shortcut روی صفحه اصلی نیز، کار خاصی لازم نیست انجام دهید. در منوی اصلی، روی هر اپلیکیشنی که خواستید دست خود را چند لحظه نگه دارید و خواهید دید به صورت اتوماتیک روی صفحه اصلی اضافه میشود.


در این جلسه آموزش موبایل اندروید چه چیزهایی یاد گرفتیم؟

در جلسه دوم آموزش موبایل اندروید، من در مورد قسمت های اصلی و پایه ای گوشی های اندروید که همگی این قسمت ها را دارند و فقط ممکن است در گوشی های مختلف، ظاهرشان با یکدیگر فرق کند، توضیح دادم.

ممکن است این فایل صوتی آموزش موبایل اندروید، برای کسانی که حرفه ای با گوشی های اندرویدی کار میکنند، پیش پا افتاده باشد. اما من مجبور هستم که این توضیحات را بدهم، چون خیلی از کاربران هستند که هنوز نمیدانند چگونه باید با گوشی خود کار کنند و وقتی یک گوشی اندروید جلوی آن ها قرار میدهید، ممکن است اشتباهاتی انجام دهند. به همین دلیل من این دسته بندی ها را توضیح دادم که در ذهن شما کاملا مرتب سازی و جدا شود و بدانید که چه چیز هایی با هم ارتباط دارند.


در جلسه بعدی چه چیزی یاد خواهیم گرفت؟

در جلسه بعدی آموزش موبایل اندروید که آخر هفته بعد منتشر میشود، میخواهم در مورد منوی تنظیمات به طور کامل توضیح بدهم. یعنی منوی تنظیمات گوشی را باز کرده و هر کاری که میتوان در آن انجام داد را به صورت کامل، توضیح خواهم داد.

اگر هر سوالی در مورد این فایل صوتی آموزش موبایل اندروید یا سیستم عامل اندروید در ذهنتان هست، میتوانید از طریق کانال تلگرام ما که راه ارتباطی را در قسمت بیو آن قرار داده ایم یا از طریق دایرکت اینستاگرام یا از طریق نظرات سایت، سوال خود را بپرسید و ما به سرعت به آن ها پاسخ میدهیم.

درباره نویسنده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا